Kolejna
propozycja na oszukane ciasto :) Tym razem nie z fasolki, ale z
ciecierzycy. Oczywiście proponuje zakupić sucha ciecierzyce i
ugotować ja samemu (nadmiar można zamrozić), ale taka z
puszki/słoika tez się nada. Ciasto jest bardzo mięciutkie,
wilgotne i przepyszne posmarowane dżemem.
Another
proposition for a cheating cake :). This time it's not made of beans,
but from chickpea. Of curse my suggestion is to buy dry chickpea and
boil it (any excess you can freeze), but canned chickpea or from a
jar will be good too. Cake is very soft, moist and delicious with a
bit of jam.
Składniki:
|
Ingredients:
|
Ciecierzyce
zmiksować z jogurtem na gładką masę (ja używam blendera). Dodać
pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Formę do
pieczenia wyłożyć papierem, lub wysmarować tłuszczem. Wylać
ciasto i piec w 180st.C przez 30-40 aż będzie rumiane.
Chickpea
mix with yogurt into smooth paste (i use a blender). Add remaining
ingredients and mix thoroughly. Grease baking form or line it with
baking paper. Pour batter and bake for 30-40 minutes in 180 degrees C
until golden-brown.
mega! jadłam z jogurtem naturalnym z miodem i posypką. oryginalne ciacho, polecam
OdpowiedzUsuńCzy mocno czuć smak ciecierzycy?
OdpowiedzUsuń