czwartek, 22 listopada 2012

Kruche ciasteczka kukurydziane. Crunchy corn cookies


Z ciasteczek najbardziej lobię te kruche, maślane, malutkie... takie naraz. Które można namoczyć w kawie i zajadać bez opamiętania. Lepiej je gdzieś schować, żeby nie kusiły.

Out of all the cookies I like those crunchy one the most. Buttery, tiny... just right for one bite. You can dip them in a coffee and eat without repentance. Its better to hid them somewhere so they are that tempting.

Składniki na około 45 ciasteczek:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • brązowy cukier do obtoczenia
Ingredients for about 45 cookies:
  • 1,5 glass all purpose flour
  • 1 glass corn flour
  • 1 flat tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 100 g butter
  • 2 eggs
  • ½ glass icing sugar
  • brown sugar for coating

wtorek, 6 listopada 2012

Muffiny dyniowe z ananasem. Pumpkin muffins with pineapple


Miękkie, aromatyczne z dużymi kawałkami ananasa. Czy ktoś może się oprzeć muffinkom?
A że sezon dyniowy nadal trwa, korzystajmy póki można.

Soft, aromatic with large peaces of pineapple. Is there someone that can resist muffins?
And since the pumpkin season is still on, take an advantage of it.

Składniki na 12 muffinek:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g dyni
  • 2 jajka
  • 90 g cukru muscovado
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki mleka
  • 150-200 g ananasa z puszki (dałam 3 plasterki)
Ingredients for 12 muffins:
  • 250 g all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon
  • ¼ tsp nutmeg
  • 200 g pumpkin
  • 2 eggs
  • 90 g muscovado sugar
  • 1/3 glass oil
  • ½ glass milk
  • 150-200 g tinned pineapple (I took 3 slices)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...