Ciasto
raczej z tych kruchych, średnio słodkich, idealne na przekąskę
lub na deser do kawy. Świeże śliwki można zastąpić mrożonymi,
lub innymi owocami sezonowymi.
Oh
yeah! Here I already have fresh this years plums :) It’s time to
start plum season... with a cake.
This
cake is from the shortcut pastry type, medium sweet, perfect for a
snack or for desert with coffee. Fresh plums can be replaced with
frozen ones, or any season fruits.
Składniki:
|
Ingredients:
|
W
dużej misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę oraz proszek
do pieczenia. Dodać masło i i wyrobić jak na kruszonkę. Dodać
rozkłócone jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie
miało konsystencje plasteliny ;)
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, docisnąć do
brzegów. Na wierzch ułożyć umyte i wypestkowane śliwki skórką
do dołu. Posypać dodatkowymi płatkami oraz cukrem.
Piec
50 min w 190 st. C
Moża
podawać cieple np. w lodami waniliowymi lub bitą
śmietaną.
In
a large bowl, whisk together flour, sugar, and salt. Add butter and
work with your hands until mixture looks like crumble. Add lightly
beaten egg and stir until dough just comes together. The dough will
have a texture like plasticine. ;) Baking form like up wit parchment
paper and spread dough evenly pressing to the edges. On top of it put
washed plums without seeds. Sprinkle with additional oats and sugar.
Bake
40 min in 190 degrees C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz