czwartek, 19 kwietnia 2012

Pomarańczowe ciasto z ciecierzycy. Orange chickpea cake.


Kolejna propozycja na oszukane ciasto :) Tym razem nie z fasolki, ale z ciecierzycy. Oczywiście proponuje zakupić sucha ciecierzyce i ugotować ja samemu (nadmiar można zamrozić), ale taka z puszki/słoika tez się nada. Ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i przepyszne posmarowane dżemem.

Another proposition for a cheating cake :). This time it's not made of beans, but from chickpea. Of curse my suggestion is to buy dry chickpea and boil it (any excess you can freeze), but canned chickpea or from a jar will be good too. Cake is very soft, moist and delicious with a bit of jam.


Składniki:
  • 300g ugotowanej ciecierzycy
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • skorka z ½ pomarańczy
  • 2-3 łyżki fruktozy (lub innego słodzika)
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ingredients:
  • 300g boiled chickpea
  • 120g natural yogurt
  • 3 eggs
  • zest from ½ orange
  • 2-3 tbs fructose (or other sweetened)
  • 3 tbs poppy seeds
  • 1 tsp baking powder


Ciecierzyce zmiksować z jogurtem na gładką masę (ja używam blendera). Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, lub wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto i piec w 180st.C przez 30-40 aż będzie rumiane.

Chickpea mix with yogurt into smooth paste (i use a blender). Add remaining ingredients and mix thoroughly. Grease baking form or line it with baking paper. Pour batter and bake for 30-40 minutes in 180 degrees C until golden-brown.



2 komentarze:

  1. mega! jadłam z jogurtem naturalnym z miodem i posypką. oryginalne ciacho, polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mocno czuć smak ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...