wtorek, 21 czerwca 2011

Rogaliki z dżemem. Croissants with jam.

Jakiś czas temu mój brat zaczął się chwalić jakie to pyszne rogaliki robi ;) Trochę to trwało, ale w końcu zjawił się u mnie i zrobił obiecane mi rogaliczki. Musze przyznać, ze wyszły mu zaje*****!

Some time ago my brother started to brag about a lovely croissants that he makes ;). It took him a bit, but finally she showed up in my place and made me some. I must admit that they came up f*** awesome!

Składniki:
  • 250g margaryny lub masła
  • 50g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 cale jajka
  • dżem lub Nutella do nadziewania
  • 1 bialko lub kilka lyzek mleka do posmarowania
Na lukier:
  • 250g cukru pudru
  • 1 białko
  • 3 łyżki soku z cytryny
Ingredients:
  • 250g butter or margarine
  • 50g fresh yeast
  • ¼ glass of warm milk
  • 3 glasses flour
  • pinch of salt
  • 2 whole eggs
  • jam or Nutella
  • 1 egg white or few spoons of milk for brushing
Frosting:
  • 250g icing sugar
  • 1 egg white
  • 3 tbs lemon juice


Margarynę lekko podgrzać aby była miękka, ale nie płynna (można wcześniej wyjąc z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu). Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypać make, sól, dodać jajka i przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękka, niemal roztopiona margarynę. Wymieszać łyżką lub ręką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykryć miskę i wstawić do wyrośnięcia do lodówki na około 1h.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C
Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować, podzielić na trójkąty (ilość zależy od tego, jakiej wielkości rogaliki chcemy uzyskać – ja dzieliłam na 8 części). Na każdy trójkąt nałożyć dżem* i zwinąć w rogalik.
Gotowe rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Posmarować białkiem lub mlekiem i piec około 15min aż będą złoto-brązowe.

Przygotować lukier: Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić mikserem na gładka, puszysta masę. Jeśli lukier jest za zadki należy dodać cukru pudru, jeśli za gesty – odrobinę soku z cytryny. Smarować lukrem każdy rogalik i pozwolić aby zastygł (starać się nie zjadać ich za wcześnie).
Wersja dla hardcorowców – lukier ubijamy widelcem :D do uzyskania pożądanej konsystencji.

*Polecam dżem wiśniowy, powidła śliwkowe lub Nutellę.


Slightly heat up the butter so that it is soft, but not liquid (you can also take it out from the fridge earlier and leave in a warm place to soften). Crush yeast into warm milk, add sugar and still well until to dissolve all ingredients. Flour and salt place in a large bowl, add eggs and prepared milk and soft butter.
 Mix with a spoon or by hand to combine the ingredients for soft, smooth dough. It takes no longer than 2 minutes and when the dough is ready, cover the bowl and leave in the refrigerator for about 1 hour to rise.
Preheat the oven to 200 deg C
Remove the dough from the refrigerator, divide into 4 parts, roll each one of them, and cut into triangles (the amount depends on the size of a croissant we want to get - I cut mine into 8 parts). Put some jam * on each triangle and roll into a croissant.
Ready croissants place a baking tray with baking paper leaving spaces between them as they will grow while baking. Brush top of each croissant with egg white or milk and bake about 15 minutes until they are golden brown.

Prepare frosting: All ingredients place in a bowl and beat with mixer for a smooth and fluffy mass. If frosting is too liquid, add more icing sugar. If it is too thick – add few drops of lemon juice. Brush each baked croissant and leave to dry (try not to eat them too fast).
Hardcore version: Beat up the frosting with a fork :D

* I recommend cherry or plum jam, or Nutella.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...