środa, 18 maja 2011

Piegusek cytrynowy. Lemon poppy seed cake.


Składniki:
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 szklanka maki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 1 łyżki wody
  • starta skorka z połówki cytryny

Ingredients:
  • 125g of unsalted butter
  • 1 glass of flour
  • 2/3 of sugar
  • 1 glass of egg whites
  • 1 glass of dry poppy seeds
  • 1 teaspoon of baking powder
  • squeezed juice from 1 lemon

Glaze:

  • 1 glass of icing sugar
  • about 1 table spoon of water
  • grated skin from half of the lemon


Tłuszcz rozpuścić I odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Spod formy (u mnie tortownica) wysmarować tłuszczem I wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy I piec około 35 minut w 200C. Przed wyjęciem w piekarnika dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Przygotować polewę: do cukru pudru powoli dolewać wodę. Jeśli polewa jest za rzadka – dodać cukru. Na końcu dodać starta skórkę cytrynowa, dobrze wymieszać I udekorować nią ciasto.


Melt the butter and let it cool down. Beat the egg whites with electric mixer until still, then add the rest of ingredients. Mix everything gently on lowest speed. Spread some butter on the bottom of baking form and cover with baking paper. Pour the batter into the form, bake in 200C for about 35min. Check with a wooden stick if its baked before taking out from the oven.
Prepare glaze: Mix icing sugar with a small amount of water and if needed add more. In the end add grated lemon skin. 


2 komentarze:

  1. No kochana! Ale apetyczne zdjęcie. Chyba dość łatwe to ciasteczko, co?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega latwe! Zrob-chlopaki sie uciesza :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...