środa, 5 października 2011

Brzoskwiniowo-śliwkowe crumble. Peach and plum cumble.


Oto idealny deser na szybko i prawie z niczego. Zamiast brzoskwini można użyć np. jabłek. Akurat miałam takie 2 zagubione w lodowce, więc wylądowały w deserze. 

This is a perfect, super quick desert almost out of nothing. Instead of peaches You can use f.eg. apples. I just had two lost one in a fridge, so they ended up in a desert.




Składniki na 2 kokilki:
  • 2 brzoskwinie
  • 2 śliwki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy




Ingredients for 2 ramekins:
  • 2 peaches
  • 2 plums
  • 2 tbs brown sugar
  • ½ glass flour
  • 2 tbs unsalted butter
  • 1 vanilla sugar (1 tbs)

Nastawić piekarnik na 160st. C
Brzoskwinie i śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Wymieszać razem z 1 łyżką brązowego cukru. Jeśli owoce są bardzo słodkie można go jednak pominąć. W osobnej miseczce wymieszać mąke, pozostały brązowy cukier, cukier waniliowy i masło na kruszonkę. Przełożyć owoce do kokilek, przykryć warstwa kruszonki i wstawić do piekarnika na około 25-30 min, aż kruszonka będzie rumiana.
Podawać na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi :)



Preheat oven to 160 degrees C. Wash plums and peaches, remove seeds and cut the into smaller pieces. Mix all the fruits with one spoon of brown sugar. If the fruits are very sweet You can skip that part. In a separate bowl mix all the flour with remaining brown sugar, vanilla sugar, butter into crumbs. Place fruits in ramekins, cover with pastry crumbs and bake 25-30 min, until golden brown.
Serve still warm with vanilla ice creams :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...