wtorek, 20 marca 2012

Ciasteczka fasolowo-owsiane z żurawiną. Bean and oats cookies with cranberries.


Zaskakująco pyszne ciasteczka z zaskakującego składnika – fasolki :) Przepis znalazłam na TYM blogu, ale nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmieniła pod siebie. Oczywiście najlepiej byłoby użyć fruktozy, ale akurat się skończyła. Samą fasolkę proponuję kupić sucha (ale może być też z puszki), namoczyć i ugotować w wodzie bez dodatków. Nadmiar podzielić na porcje i zamrozić. Jak znalazł na następne ciasteczka.

Surprisingly yummy cookies with unusual ingredient – beans :) I found the recipe on THIS blog, and I wouldn’t be myself if I didn’t change it a bit to my taste. Of course it would be best to use fructose, but mine just ended. Also I suggest to buy dry beans (but canned one will do as well), soak it and boil just in water. All the extra beans you can divide into portions and freeze. Perfect for next cookies.

Składniki:
  • 300 g białej ugotowanej fasolki
  • 2 jajka
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • garść suszonych żurawin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ingredients:
  • 300 g boiled white beans
  • 2 eggs
  • 10 tbs rolled oats
  • 3 tbs ground almonds
  • 3 tbs cane sugar
  • handful of dried cranberries
  • 1 tsp baking powder




Fasolkę oraz jajka zmielić na papkę* – ja używam do tego blendera. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Za pomocą 2 łyżek formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 20-25 min aż się zaczną rumienić. Wystudzić i zajadać :)
Mnie z jednej porcji wyszło 20 sporych ciasteczek. Jeśli chcecie mniejsze, wystarczy użyć łyżeczki do herbaty.

Beans and eggs grind together into pure* – I use blender. Add the rest of ingredients and mix together. Using 2 soup spoons form cookies and place on a tray lined up with baking paper. Bake in 180 degrees for about 20-25 min until they start getting golden-brown. Cool and tuck in :)
From one portion I get 20 rather large cookies. If You want them to be smaller use teaspoons to form them.


* Może to trochę dziwne mielić fasolkę z surowymi jajkami, ale tak jest naprawdę łatwiej. Sama fasolka jest mimo wszystko bardzo sucha. Jajka ułatwiają sprawę ;)

* It's probably a bit weird to grind beans with raw eggs, but it's really a lot easier that way. Beans on its own is very dry. Adding eggs makes the whole process a lot easier ;)

1 komentarz:

  1. bardzo intrygujące ciasteczka, szukam pomysłów na zdrowe słodkości, może uda mi się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...