poniedziałek, 26 marca 2012

Owsiane ciasto bananowo-waniliowe. Vanilla and banana oat cake.

Bardzo proste i zdrowe ciasto owsiane. Swietłanie nadaje się na przekąskę do pracy lub szkoły a także na śniadanie zamiast owsianki.
Piekłam w formie 20x20 cm.

Very simple and healthy oat cake. Its perfect to take to work or school for a snack, but also for breakfast instead of porridge.
I baked it in a 20x20 cm form.

Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 8 łyżek twarożku 0% lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (lub słodzik)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 banay
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • garść pokruszonych orzechów włoskich i rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ingredients:
  • 2 large eggs
  • 200 g instant oatmeal
  • 4 tbs wheat bran
  • 8 tbs cottage cheese 0% or natural yogurt
  • 2 tbs honey (or sweetener)
  • 1 tbs vanilla extract
  • 2 bananas
  • 2 tbs dry cranberries
  • 2 tbs ground almonds
  • handful of crushed walnuts and raisins
  • 2 tsp baking powder



Jajka lekko ubić widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu wrzucić pokrojonego banana i połączyć z ciastem.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec 35 min w 180 st. C.

Slightly whip eggs with a fork, add the rest of ingredients and mix well. In the end throw in sliced banana and combine well with batter.
Line square form with parchment paper, pour in batter and bake for 35 min in 180 degrees C.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...