środa, 18 lipca 2012

Cebulowe bułeczki z makiem. Onion rolls with poppy seeds.


Uwielbiam domowe bułeczki. Nie jestem w nich (jeszcze) ekspertem, ale każde świeżo upieczone bardzo mnie cieszą i smakują. Tym razem pokombinowałam trochę i wyszły takie oto pełnoziarniste, aromatyczne bułeczki. Część już została spałaszowana, część zamrożona na później.

I love homemade rolls. And even though I am not a roll expert (yet), every fresh baked rolls give me joy and taste good. This time I mixed up a bit and got those lovely wholegrain, aromatic rolls. Some have been already eaten and some were frozen for later.


Składniki na 10 bułeczek:
  • 1,3-1,5 szklanki cieplej wody
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki maki pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki maku
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
Ingredients for 10 rolls:
  • 1,3-1,5 glass warm water
  • 2,5 glass all purpose flour
  • 2 glass wholegrain flour
  • 3 tsp dry yeast
  • 1,5 tsp salt
  • 4 tbs poppy seeds
  • 2 medium onions
  • 4 tbs olive oil
  • 2 tbs butter


Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oliwie i maśle na zloty kolor, przestudzić.

Mąki, drożdże, sól i mak wymieszać w dużej misce. Dodać wodę oraz przygotowana wcześniej cebulę. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie dłońmi, aż ciasto będzie jednolite. Jeśli ciasto za bardzo się klei do rak – podsypać maka. Jeśli jest za suche twarde – dodać cieplej wody lub mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 1-1,5h do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na oproszony maka blat, rozciągnąć i podzielić na 10-12 części.
Uformowane bułeczki posmarować mlekiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Piec 25min w 190 st. C lub aż będą rumiane.



Finely chopped onion fry until golden with olive oil and butter and cool down.

Flours, yeast, salt and poppy seeds mix together in a large bowl. Add warm water and earlier prepared onion. Combine together firstly with a spoon and then with hands until the dough is even. Cover with clean cloth and leave in a warm place for 1-1,5h to grow.

After that time place dough on a surface sprinkled with flour, stretch and divide into 10-12 pieces. Form little rolls, brush them with milk and leave for another 1h to grow.
Bake in 190 degrees C oven for 25 min or until golden.

5 komentarzy:

  1. Piękne :) Mój piekarnik niestety niedomaga i poza kruchymi ciastkami, i pieczonym mięsem nic więcej nie wychodzi, bo zaraz zakalec albo spalone od jednego boku... a szkoda, bo mi apetytu narobiłaś tymi bułeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności
    aż zgłodniałam:))))
    super blog:******

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...