poniedziałek, 15 października 2012

Tarta z mango. Mango pie.


Lubicie mango? Ja bardzo lubię! Takie soczyste, słodkie, mięsiste. Ta tarta jest dla wielbicieli tego owocu. Prawie cala słodycz ciasta pochodzi z owoców. Warto więc wybrać te dojrzałe, soczyste sztuki.

Do You like mango? I like them a lot! Those juicy and sweet ones. This pie is for mango lovers. Almost all sweetness comes from the fruits. It worth choosing those mature and juicy ones.

Składniki:
Spod:
  • 100 masła
  • 320 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 2 mango
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru
Ingredients:
Crust:
  • 100 g butter
  • 320 g flour
  • ½ tsp salt
  • 100 ml cold water
Filling:
  • 2 mango
  • 1 tbsp cornstarch or potato starch
  • 2 tbsp brown sugar

Spód:
Połączyć mąkę i sól za pomocą trzepaczki. Dodać pokrojone masło i za pomocą 2 noży lub własnych palców delikatnie drobić masło łącząc z maka aż do uzyskania kruszonki. Dodać wodę i wymieszać do połączenia składników. Podzielić ciasto na dwie części, lekko spłaszczyć i zawinięte w folie spożywcza umieścić w lodowce na 30 min.

Nastawić piekarnik na 230 st. C

Odwinąć pierwszą porcję ciasta, przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować cienkie ciasto. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i wylepić dokładnie brzegi.

Nadzienie:
W dużej misce połączyć cukier i skrobię. Dodać obrane i pokrojone na kawałki mango i lekko wymieszać. Przełożyć mano na przygotowany spod.

Drugą porcję ciasta przełożyć na blat, rozwałkować cienkie koło, delikatnie przykryć nim nadzienie. Przycisnąć dokładnie brzegi i odciąć wystające części ciasta – z nich można przygotować dekoracje. Naciąć wierch w kilku miejscach dla wydobywającej się pary. Ułożyć dekoracje z ciasta (ja powycinałam kilka serduszek). Wierzch można posmarować mlekiem.

Piec 20 min w 230 stopniach a następnie 30 min w 180.
Wystudzić w formie.


Crust:
Combine flour and salt, stirring well with a whisk. Cut in 5 tablespoons butter and using 2 knives or fingers work the butter in until mixture resembles coarse meal. Add water, stirring just until moist. Divide dough into two equal portions. Gently press each portion into a 4-inch circle on a sheet of plastic wrap, cover. Chill 30 minutes.

Preheat oven to 425°.

Unwrap dough and place 1st portion on a lightly floured surface. Roll dough into a circle. Fit dough into a tart form coated with cooking spray and bread crumbs.

Filling:
Combine brown sugar and cornstarch in a large bowl. Add peeled and cut into peaces mango, toss to coat. Add mango mixture to prepared crust.

Place remaining chilled dough portion on a lightly floured surface, roll dough into a circle. Fit dough over mango mixture. Press edges of dough together. Cut out exes of dough – use it for decorating. Cut several slits in top of dough to allow steam to escape. Put decotative peaces of dough (i cut out smoe hearts). You can spead some milk on top.
Bake 20 min in 230 degres and another 30 min in 180 degrees C.
Cool in a form.

źródło/source: www.myrecipes.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...