środa, 8 czerwca 2011

Pomarańczowe shortbread. Orange shortbread.


Składniki:
  • 250g maki pszennej
  • 250g miękkiego masła
  • 125g mąki kukurydzianej
  • 125 cukru
  • drobno starta skorka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • kilka łyżek brązowego cukru
Ingredients:
  • 250g plain flour
  • 250g soft unsalted butter
  • 125g corn flour
  • 125g sugar
  • finely grated zest of 2 oranges
  • 1 tsp ground ginger
  • few spoons of brown sugar

Masło, cukier I skórkę pomarańczową ukręcić na puszystą masę. Dodać przesiane mąki oraz imbir. Wymieszać delikatnie rekami lub szpatułką. Następnie wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować do rozmiarów blaszki.* Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypać wierzch brązowym cukrem i ponakłuwać widelcem.
Piec w 150st.C przez 50 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i jeszcze gorące pokroić w kwadraty lub inny dowolny kształt.




Simply cream the butter, sugar and orange zest together until light and fluffy, then sift in the flour and cornflour. Mix together lightly and then bring the mixture together with your hands and pat into a ball. Roll the mixture on a floured surface until it is the right size for the tin and press into the tin.* Sprinke the top with brown sugar and prick all over with a fork. Cook at 150 deg centigrade for 50 minutes until slightly golden brown on top. When the shortbread has cooled a little, cut into squares.




* Najlepiej od razu rozwalkowac ciasto na papierze – latwiej bedzie je przeniesc w calosci.
* It is better to roll the pasty directly on the baking paper – its easier to move it into the tray in one piece.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...