środa, 1 czerwca 2011

Tarta ze słodkich ziemniaków. Sweet potato pie.

  To moja pierwsza tarta ze słodkich ziemniaków, proszę zatem osoby bardziej doświadczone o wskazówki a zarazem wyrozumiałość :) Wyszła pyszna! Kruche ciasto i mocno wilgotne korzenne nadzienie. W Polsce słodkie ziemniaki nie są bardzo popularne a szkoda. Naprawdę pycha!

Nadzienie:
  • 500g slodkich ziemniakow
  • 115g miekkiego masla (mozna rozpuscic)
  • 125g brazowego cukru
  • 120g mleka
  • 1/3 szklanki smietanki 18%
  • 2 jajka
  • ½ lyzeczki galki muszkatolowej
  • ½ lyzeczki cynamonu
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ lyzeczki mielonych gozdzikow
  • ¼ lyzeczki mielonego imbiru
  • 2 lyzki soku z cytryny


Na kruche ciasto:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka

Filling:
  • 500g sweet potatoes
  • 115g soft unsalted butter (can be melted)
  • 125g brown sugar
  • 120g milk
  • 1/3 glass cream 18%
  • 2 eggs
  • ½ tsp nutmeg
  • ½ tsp cinnamon
  • 1 tsp vanilla extract
  • ¼ tsp ground cloves
  • ¼ ground ginger
  • 2tbs fresh lemon juice

Crust:
  • 125 g butter
  • 100 g icing sugar
  • pinch of salt
  • 250 g flour
  • 2 yolks
  • 2 tbs cold milk


Ziemniaki razem ze skorka gotować przez około 40-50minut (aż będą miękkie). Następnie przepłukać zimną wodą i obrać.

Na stolnice lub blat przesiać make, dodać zimne masło i pokroić je nożem na mniejsze kawałki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować kule, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę, lub zamrażalnika na 20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tary. Ponownie włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

W dużej misce umieścić ziemniaki (mogą być ciepłe) i rozmiażdżyć z grubsza :) widelcem. Dodać masło i za pomocą miksera połączyć w jednolitą masę. Dodać cukier, mleko, śmietankę, jajka, przyprawy, wanilie i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. W masie mogą pozostać grudki nieroztrzepanych ziemniaków – nie należny się tym przejmować. Wylać masę na nieupieczony spod, piec przez około godzinę w 175 stopniach C, lub do suchego noża (na mojej tarcie widać ślady po nożu ;p ) Tarta napuszy się podczas pieczenia, ale przy studzeniu opadnie.
 



Boil sweet potato whole in skin for 40 to 50 minutes, or until done. Run cold water over the sweet potato, and remove the skin.


Sift flour on the pastry board, add butter and cut all with knife into smaller pieces. Add the rest of ingredients and quickly knead the dough. Form it into a ball, slightly flatten, wrap into tin foil and leave in a fridge for one hour, or in a freezer for about 20 min. After that time roll out the pastry and put it in the tart form. Put the crust again in the fridge for the time of preparing the filling.


Break apart sweet potato in a bowl. Add butter, and mix well with mixer. Stir in sugar, milk, creme, eggs, all the spices, lemon juice and vanilla. Beat on medium speed until mixture is smooth. Pour filling into an unbaked pie crust. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 55 to 60 minutes, or until knife inserted in center comes out clean (You can see the evidence on my tart ;P). Pie will puff up like a souffle, and then will sink down as it cools.


 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...