piątek, 20 kwietnia 2012

Czekoladowo-migdałowe scones. Chocolate almond scones.



Składniki:
  • 400 g maki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 duże jajko
  • 175 ml maślanki lub jogurtu
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki groszków czekoladowych

Ingredients:
  • 400 g flour
  • 2 tbs cane sugar
  • 3 tsp baking powder
  • ½ tsp baking soda
  • ¾ tsp salt
  • 170 g butter
  • 1 large egg
  • 175 buttermilk or yogurt
  • 1/3 glass almond flakes
  • 1/3 chocolate chips
 

Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
W dużej misce wymieszać make, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sol. Dodać zimne masło i szybko wyrobić rękoma jak na kruszonkę z większymi i mniejszymi kawałkami masła. Następnie dodać płatki migdałowe i groszki czekoladowe i razem zamieszać.

Maślankę połączyć z jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać za pomocą widelca lub szpatułki. Nie musi być idealnie połączone. Ciasto na scones nie powinno być zbyt dobrze wyrobione.
Przełożyć ciasto na posypany maka blat, podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć rękoma na około 2 cm grubości i przekroić na 4 ćwiartki.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na nich nasze scones zostawiając odstępy, posmarować wierzch maślanką lub mlekiem i piec przez około 20 min.

Podawać cieple. Najlepsze są z masłem lub dżemem.




Preheat over to 200 degrees C.
In a large bowl whisk together flour sugar, baking powder, baking soda, and salt. Toss the cold butter into the mix and using your hands quickly work in the butter into the flour mixture, breaking it up with your fingers. You will get crumbly texture with smaller and a little bigger butter pieces. Add almond flakes and chocolate chips and mix them in.

Whisk together buttermilk and egg. Add the buttermilk mixture and using fork or a spatula bring the wet and dry ingredients together. It doesn’t have to be mix perfectly. Remember not to over mix the dough.
Place dough on floured surface, divide into 2 piece, each peace flatten with your hands to about 2 cm thick and cut into 4 quarters.

Line your baking tray with baking paper, place scones leaving some space apart, brush with buttermilk or milk and bake for about 20 min.

Serve warm. They taste best with butter or jam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...