piątek, 15 czerwca 2012

Pszenno-żytni chleb z oliwkami. Wheat and rye bread with olives



Składniki na 1 bochenek:
  • 400 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 150 g mąki pszennej
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • około 0,5 szklanki siekanych czarnych oliwek
Ingredients for 1 bread:
  • 400 ml warm water
  • 200 g wholegrain wheat flour
  • 150 g wholegrain rye flour
  • 150 g all purpose flour
  • 11 g dry yeast
  • 1 tsp salt
  • 2 tbs olive oil
  • 2 tbs wheat barn
  • about 0,5 glass chopped black olives

Wszystkie suche składniki umieścić w dużej misce i zamieszać, dodać ciepłą wódę oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać do powstania jednolitego ciasta. Na końcu wmieszać oliwki. Odstawić ciasto na około 20 min do podrośnięcia.

Blaszkę (keksówkę) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy a wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1-1.5h. Powinien podwoić swoja objętość.

Piekarnik nagrzać do 200st.C, wstawić chleb i piec przez 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec jeszcze około 40min. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i po 5 minutach można wraz z papierem wyciągnąć go do przestudzenia.


All dry ingredients place in a large bowl and mix together, add warm water and olive oil and combine until the dough is smooth. In the end mix in chopped olives. Leave the dough aside for about 20 min to raise a bit.

Butter loaf pan and line it with parchment paper. Pour dough and even up the top with wet hands. Leave aside for about 1-1.5h to double up.

Preheat the oven to 200 degrees C, place bread inside and bake for 10 min. After that time lover the temperature to 180 degrees C and bake for another 40 min. Take the bread out and after 5 min you can take it out from the form together with the paper and let it cool down.



Chleb świetnie się mrozi. Aby na śniadanie mieć znowu świeży chleb, wystarczy go wyjąc z zamrażalnika przed pójściem spać i otworzyć torebkę aby mógł się powoli rozmrażać.
Rano chlebek jest gotowy do zajadania.

This bread is great to freeze. It keeps the freshness so if You want to have fresh bread for breakfast just take it out from the freezer the night before, open the bag and let it slowly defrost. In the morning You can enjoy it again :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...