niedziela, 17 czerwca 2012

Fistaszkowa krajanka z dżemem malinowym. Peanut and Rrspberry jam bars.


Lubicie kanapki z masłem orzechowym i dżemem? Jeśli tak, to polubicie to ciasto. Jest kruche, słodko-słone i te chrupiące orzeszki... mmm pycha!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart. Zmieniłam go troszkę pod swoje upodobania – przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru o polowe. Przy dodatkowej porcji słodkiego dżemu było go stanowczo za dużo.

Do you like peanut butter and jam sandwiches? If so, you'll like that cake. Its crunchy, sweet and salty and those crunchy peanuts.... mmm yum!
The original recipe comes from Martha Stewart site. I changed it a bit to my taste though – I reduced the amount of sugar by half. With additional sweet jam it was just too much for me.


Składniki:
  • 225 g niesolonego masła*
  • 280 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki soli*
  • 1 duże roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g dżemu malinowego
  • ¾ szklanki solonych prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
Ingredients:
  • 225 g unsalted butter*
  • 280 g all-purpose flour
  • 100 g sugar
  • ½ tsp salt*
  • 1 large egg, lightly beaten
  • 1 tsp vanilla extract
  • 300 g raspberry jam
  • ¾ glass roasted salted peanuts
  • 1 full spoon of peanut butter


W dużej misce wymieszać make, cukier i sól. Dodać masło i wyrobić jak na kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia składników. Odłożyć szklankę ciasta a resztą wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować warstwę dżemu. Pozostałą część ciasta wymieszać z masłem orzechowym i orzeszkami i rozsypać na dżemie.

Piec 45 min w 190st.C aż wierzch się mocno zrumieni.



In a large bowl, whisk together flour, sugar, and salt. Add butter and work with your hands until mixture looks like crumble. Add egg and vanilla extract; stir until dough just comes together. Set aside 1 cup dough and firmly press remaining dough into baking tray lined up with parchment paper. Combine reserved though with peanuts and peanut butter and crumble over jam layer.
 Bake 45 min in 190 degrees C until the top is deep golden brown.

 *Jeśli używacie solonego masła pomińcie dodatkowa sól.
 *If you use salted butter don’t add any extra salt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...