sobota, 16 czerwca 2012

Ciasteczka pieczarki. Mushroom cookies.


Gdy tylko je zobaczyłam na innych blogach, wiedziałam,m ze muszę je zrobić! Długo czekały na swoja kolej, aż kiedy nadeszła ich chwila, robiłam je 2 razy po rząd I to w sumie aż 3 porcje. Teraz przerwa bo już w planach są inne urocze ciasteczka :)

As soon as I saw those cookies on other blogsblogs I knew I have to make them. They waited very long time for their turn, but when the time finally came I made the twice in a row and it was totally 3 portions. Now we need a little break especially that I have more adorable cookies in mind :)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • kakao
Ingredients:
  • 1 egg
  • 1 glass potato flour
  • 1 glass wheat flour
  • 150 g margarine or butter
  • 2 tbs milk
  • ½ tsp baking soda
  • 4 full tbs icing sugar
  • ½ tsp vanilla aroma
  • cocoa


Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem, dodać mleko, aromat a następnie stopniowo obie maki wymieszane z soda. Ciasto jest dosyć luźne, ale bez problemu dają się formować kulki. Jeśli jednak jest zbyt rzadkie, dodać trochę maki, lub wstawić na około 1h do lodówki.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Do miseczki wsypać trochę kakao i za pomaca gwintu od butelki (lub innego podobnego narzędzia :) ) formować nóżki pieczarek maczając gwint w kakao a potem wciskając lekko w nasze ciasteczka. Ot cala magia :)

Piec w 180st. C około 15-20 min. Ciasteczka nie powinny się za bardzo rumienić.

Cream sugar with butter and egg and milk, vanilla aroma and then gradually both flours mixed with soda. The batter is very soft but there is no problem with forming little balls. But if its too soft after all add some more flour rt leave it in a fridge for about 1h.

Form little walnut size balls, or bigger if you like. Put some cocoa powder in a little bowl, dip the rim of a bottle (or any similar tool) in a cocoa powder and then press it into a cookie forming a little mushroom. That's all the magic :)

Bake in 180 degrees C for about 15-20 min. The cookies cannot get too golden. 

Przed i po pieczeniu. Before and after baking.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...