wtorek, 11 września 2012

Muffinki kokosowe. Coconut muffins.


Dorwałam (właściwie mamusia je dorwała) prześliczne, silikonowe foremki do muffinek. Oczywista sprawa, ze jeszcze tego samego dnia musiałam sprawdzić jak się spisują. Początkowo miały być owocowe muffiny, a wyszło jak zwykle coś innego. Muffinki są mięciutkie, delikatne i naprawdę warte wypróbowania.

I got (actually my mum did) lovely, silicone muffin forms. Sure thing I had to try the the very same day. The muffins were supposed to be with fruits, but as always something different came up. They are soft, delicate and really worth trying.


Składniki na ok 18 muffinek:
  • 4 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • sok z ½ cytryny
Ingredients for about 18 muffins:
  • 4 glass flour
  • ¾ glass sugar
  • 4 tsp baking powder
  • 2 eggs
  • ½ glass oil
  • 2 glass milk
  • 1 glass shredded coconut
  • lemon juice from ½ lemon


Wiorki zalać 2/3 szklanki mleka, tak aby wszystkie były przykryte i odstawić na bok.

Wymieszać w osobnych miskach suche i mokre składniki. Następnie wlać mokre do suchych, szybko zamieszać, dodać namoczone wiórki i wymieszać. Nakładać do foremek do około 2/3 wysokości.

Piec 20 min w 180st.C lub do lekkiego zbrązowienia wierzchu.


Shredded coconut soak in 2/3 glass of milk. Make sure all coconut is covered.

Mix dry and wet ingredients in separate bowls. Add wet ones to dry and combine. Add coconut and mix everything together. Pour batter to muffin forms till 2/3 of their height.

Bake about 20 min in 180 degrees or until golden-brown.

1 komentarz:

  1. często robię muffinki, ale kokosowych jeszcze nie próbowałam :D
    cieszę się, że trafiłam na Twojego kulinarnego bloga - już widzę sporo inspiracji do odtworzenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...