czwartek, 13 września 2012

Odwrócone ciasto z figami. Fig upside down cake.

Sezon figowy powoli dobiega końca. Ile dało się rade zjeść, już się zjadło. Teraz czas na wykorzystanie tych słodkich owoców w deserach. Na pierwszy rzut – odwrócone ciasto. Przy okazji moje pierwsze tego typu. Już mam pomysły na modyfikacje, ale to innym razem :)

The fig season is almost ending. As much as we were able to eat we did. Now it's time for some deserts with whatever is left of those sweet fruits. Firstly – upside down cake. It is also my fist this type of a cake. I already have some ideas for changes, but that's for another time :)

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • ok 14 fig
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki waniliowego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ingredients:
  • 2 tbs unsalted butter
  • 1/3 glass brown sugar
  • about 14 figs
  • 120 g unsalted butter
  • 2/3 glass brown sugar
  • 1 egg
  • 2/3 glass vanilla Greek yogurt
  • 1/3 glass milk
  • ½ tsp vanilla extract
  • 1 1/3 glass flour
  • ½ tsp baking powder
  • pinch of salt



Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 1/3 szklanki cukru i rozpuścić go ciągle mieszając. Przelać całość do formy (użyłam ceramicznej formy do tart).
Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić na pól. Przy okazji sprawdzić czy nie mają robali ;) Pookładać je na w dowolny sposób na sosie.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ekstrakt z wanilii, mleko i jogurt. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Przelać ciasto na figi, równomiernie rozsmarować dociskając do brzegów i do dołu, aby wypełniło przestrzenie pomiędzy figami.

Piec 30-35 min w 180st. C

Po upieczeniu pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia i odwracając je przełożyć na talerz. Można podawać ciepłe z lodami.




On a pan melt 2 tablespoons of butter, add 1/3 glass of sugar and keep stirring until dissolved. Pour sauce into a form (I used ceramic form for tarts).
Wash figs, dry, remove ends and cut half. Now you can check if they dont have any unwanted guests ;) Place then on top of the cause any way you like.

In a mixing bowl, cream together butter and sugar add the egg, yogurt, milk, and vanilla extract and beat until incorporated. In the end add flour and baking powder and mix gently until combined. Pour the batter over the figs and spread to an even layer. Make sure that the batter reaches the sides and down in between each fig.

Bake 30-5 min in 180 degrees C.

After baking leave the cake in a form to cool down a bit and place on a plate turning it upside down. Can be served warm with ice cream.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...