wtorek, 2 października 2012

Figowo-brzoskwiniowe Galette. Fig and peaches Galette.


Galette to taka prostsza wersja tarty. Spodobało mi się jak wygląda – surowo i rustykalnie. A że spod jest z mąką pełnoziarnistą, tak też smakuje. Z podanych porcji wychodzi jedna tarta wielkości talerza. Można się pokusić o zrobienie kilku indywidualnych porcji.

Galette is a simpler version of a tart. I like the way it looks – rough and rustic. And because the crust contains whole grain flour it tastes like that too. From the ingredients given here you get one dinner plate size cake. But you can make a few individual portions as well.

Składniki:
  • 110 g masła
  • 65 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 g mąki zwykłej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 świeże brzoskwinie
  • ok 8 świeżych fig
  • 1-2 łyżki brązowego cukru do posypania
Ingredients:
  • 110 g butter
  • 65 g whole grain flour
  • 130 g all purpose flour
  • 1 tbsp sugar
  • ½ tsp salt
  • 2 tbsp cold water
  • 1 tbsp apple vinegar
  • 2 fresh peaches
  • about 8 fresh figs
  • 1-2 tbsp brown sugar for sprinkling

Wymieszać ze sobą maki, dodać cukier, sól oraz pokrojone zimne masło. Wyrobić jak na kruszonkę. Dodać zimna wodę oraz ocet – wyrobić jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na około 1h.

Owoce umyć i pokroić na kawałki (figi na ćwiartki). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najlepiej od razu na papierze do pieczenia na cienki, okrągły placek. Na środku ułożyć owoce zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Posypać brązowym cukrem, zwinąć brzeg do środka.

Piec w 180 st. C przez 45-55 min. Można podawać cieple :)



Mix together both flours, add sugar salt and cold butter. Work it together until crumbly texture. Add cold water and vinegar and mix until you get even dough, form a ball, wrap it in tin foil and leave in a fridge for about 1hour.

Wash fruits and cut them into pieces (figs into quarters). Take the dough from the fridge and roll it directly on a baking papers into a flat round cake. Place the fruits in the middle of it leaving about 3 cm of a free edge, sprinkle fruits with brown sugar and then fold the edges over the fruits.

Bake in 180 degrees C for 45-55 min. Can be served warm :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...