poniedziałek, 29 października 2012

Paluchy wiedźmy. Witch's fingers.


Od razu mowie, ze Halloween nie obchodzę. Ale dobra wymówka nie jest zła, więc ciasteczka zostały upieczone i spałaszowane. Dobrze, ze nikt mnie nie widział podczas robienia, bo chichrałam się do siebie jak dziecko. Zabawa przednia!

I am gonna say it straight – I do not celebrate Halloween. But a good excuse ain’t bad, so the cookies were made and eaten. Good no one saw me making them, cause I was giggling to myself like a kiddo. Great fun!

Składniki na około 80 ciasteczek:
  • 250 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • migdały
  • kilka łyżeczek dżemu

Ingredients for about 80 cookies:
  • 250 g cold butter
  • 3 glass all purpose flour
  • 2/3 glass icing sugar
  • 1 flat tsp baking powder
  • 1 tbsp vanilla extract
  • 1 egg
  • almonds
  • few spoons of jam



Migdały sparzyć, obrać i przepołowić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i dokładnie wyrobić jak na kruszonkę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, połączyć w jednolite ciasto, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na pół godziny.

Z ciasta formować paluszki podobne do naszych :) Lepiej zrobić je nieco cieńsze, gdyż podczas pieczenia trochę urosną. Jeden koniec posmarować dżemem i wcisnąć polówkę migdała. Wykałaczką robimy nacięcia w miejscach stawów. Można wykałaczkę maczać w kakao dla efektu paskudnych, brudnych paluchów.

Piec 15 min w 180 stopniach C do lekkiego zarumienienia.
Udanej zabawy!



Blanch the almonds, peel and cut into halves.

Sift flour with sugar and baking powder into a bowl. Add cold butter and work the butter in until mixture resembles coarse meal. Add egg and vanilla extract and combine into a smooth dough. Wrap it in foil and leave in a fridge for 30 min.


Form little fingers from dough, just like our ones :). It is better to make them a little thinner, as they will grow a bit while baking. Spread a little bit of jam on one end and stick in the almond. Using toothpick make little cuts where the finger joints should be. You can dip the toothpick in cocoa powder to make the fingers looks dirty and disgusting.

Bake 15 min in 180 degrees C untill golden-brown.
Have fun!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...