niedziela, 16 grudnia 2012

Pierniczki I. Gingerbread cookies I.


Macie już upieczone pierniczki? Ten, kto się zagapił, może skorzystać z tego przepisu. Jest szybki, łatwy i ciasteczka są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu. Smak pierniczków jest dosyć łagodny, więc można zwiększyć ilość przypraw, jeśli lubimy je bardziej aromatyczne.
Pierniczki opiekłam z podwójnej porcji i wyszło mi około 100 rożnej wielkości ciasteczek.
Przepis z TEJ strony z niewielkimi zmianami (zdecydowanie mniej cukru)

Do You have you gingerbread cookies baked? Those who forgot to make them can use this recipe. It is fast, easy and the cookies are good to eat right after baking. The taste is mild, so you can add more spices if you like it more intensive.
I baked from double portion and got around 100 different sized cookies.
Recipe from THIS site with my little changes (definitely less sugar)

Składniki na ok 50 pierniczków:
  • 300 g mąki
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 70 g cukru pudru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ingredients for about 50 gingerbread:
  • 300 g all purpose flour
  • 100 g wholegrain rye flour
  • 2 eggs
  • 70 g icing sugar
  • 100 g butter
  • 100 g honey
  • 1 tbsp gingerbread spice
  • 1 tbsp cocoa powder
  • 1 tsp baking soda


Wymieszać ze sobą suche składniki. Masło rozpuścić, przestudzić, zmieszać z miodem oraz jajkami. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Może się w tym momencie kleić, ale nie dodawać mąki.
Rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm podsypując mąką. Wykrawać pierniki i okładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 8-10 min w 180 st. C.

Po ostudzeniu polukrować.


Mix together all dry ingredients. Melt the butter and cool it down. Add honey and eggs, whisk together and add everything to flour. Work into a smooth dough which is a little sticky, but don’t add any more flour.
Roll dough out to 4 mm thick on a lightly floured surface. Cut out cookies, place them on a baking tray lined up with baking paper.

Bake 8-10 min in 180 degrees C.

Glaze after they cool down.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...