Jeśli
ktoś lubi masło orzechowe, lub solone orzeszki ziemne, ten na pewno
polubi te ciasteczka. Słodko-słone, z chrupiącymi orzechami. Można
je moczyć w kawie, lub kakao :)
Robię
je już trzeci raz i dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia –
znikają w okamgnieniu!
If
You like peanut butter or salted peanuts, You will love those
cookies. Sweet and salty in the same time, with crunchy nuts inside.
You can dip them in a coffee or hot cocoa :)
This
is the third time I made them and finally managed to take some
photos. They just disappear in a blink of an eye!
Składniki
na ok 50 ciasteczek:
|
Ingredients
for about 50 cookies:
|
W
dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać pokrojone na
kawałki zimne masło i wyrobić jak na kruszonkę. Dodać jajko,
ekstrakt z wanilii, masło orzechowe i wyrobić do połączenia
składników. Na końcu dodać orzeszki i połączyć z ciastem.
Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, formować kulki
wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć. Układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec
20 min w 180 st. C.
In
large bowl mix together flour with sugar and salt. Add diced into
pieces cold butter and work it with hands into crumbs. Add egg,
vanilla extract, peanut butter and mix until combined. At the end add
the peanuts and combine with the dough. Using spoon take small
portions of dough, form walnut-sized balls and flatten them slightly.
Arrange on a baking tray lined up with baking paper leaving small
spaces between.
Bake
20 min in 180 degrees C.
*
If You use salted butter skip the extra salt.
O rany! Coś czuję, że po wypłacie zasuwam do sklepu po orzeszki i masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńNie potrzeba miksera- na pewno upiekę! :) Smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuń