wtorek, 29 stycznia 2013

Kruche ciasteczka fistaszkowe. Crunchy peanut cookies.


Jeśli ktoś lubi masło orzechowe, lub solone orzeszki ziemne, ten na pewno polubi te ciasteczka. Słodko-słone, z chrupiącymi orzechami. Można je moczyć w kawie, lub kakao :)
Robię je już trzeci raz i dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia – znikają w okamgnieniu!

If You like peanut butter or salted peanuts, You will love those cookies. Sweet and salty in the same time, with crunchy nuts inside. You can dip them in a coffee or hot cocoa :)
This is the third time I made them and finally managed to take some photos. They just disappear in a blink of an eye!

Składniki na ok 50 ciasteczek:
  • 250 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 ½ szklanki prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Ingredients for about 50 cookies:
  • 250 g unsalted butter*
  • 300 g all purpose flour
  • 100 g sugar
  • ½ tsp salt*
  • 1 egg
  • 1 tsp vanilla extract
  • 3 full tbsp peanut buttermilk
  • 1 ½ glass salted, roasted peanuts

W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i wyrobić jak na kruszonkę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, masło orzechowe i wyrobić do połączenia składników. Na końcu dodać orzeszki i połączyć z ciastem. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec 20 min w 180 st. C.

In large bowl mix together flour with sugar and salt. Add diced into pieces cold butter and work it with hands into crumbs. Add egg, vanilla extract, peanut butter and mix until combined. At the end add the peanuts and combine with the dough. Using spoon take small portions of dough, form walnut-sized balls and flatten them slightly. Arrange on a baking tray lined up with baking paper leaving small spaces between.

Bake 20 min in 180 degrees C.

* If You use salted butter skip the extra salt.


2 komentarze:

  1. O rany! Coś czuję, że po wypłacie zasuwam do sklepu po orzeszki i masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie potrzeba miksera- na pewno upiekę! :) Smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...