wtorek, 20 stycznia 2015

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane. Wholegrain oatmeal cookies.


Składniki na ok 30 ciasteczek:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mieszanki rodzynek, żurawiny, słonecznika, dyni, siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki mleka
Ingredients for about 30 cookies:
  • 1 glass wholegrain flour
  • 1,5 whole oatmeal
  • 2 tsp baking powder
  • 1 glass of mixed raising, cranberries, sunflower seeds, pumpkin seeds and flax seeds
  • pinch of salt
  • 1 large egg
  • 100 g butter
  • 4 tbsp honey
  • 1 tsp vanilla extract
  • 125 ml natural yogurt
  • 0,5 glass of milk


Masło rozpuścić i przestudzić.
W dużej misce wymieszać mąkę, płatki, sól, proszek do pieczenia. W osobnej połączyć jajko, masło, ekstrakt z wanilii, jogurt i mleko. Wlać całość do suchych składników, dobrze wymieszać i dodać szklankę nasion z rodzynkami. Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie nakładać łyżką ciasteczka na blachę zostawiając odstępy i lekko je spłaszczyć.
Piec około 15 min w 180 stopniach.

Melt and cool down the butter.
In a large bowl mix together flour, oatmeal, salt and baking powder. In a separate bowl whisk together egg, butter, vanilla extract, yogurt and milk. Add it to the dry ingredients and mix together. I the end add seeds and raising and mix well.
Refrigerate for 30 min.
With a spoon put small cookies on a tray leaving spaces between them.

Bake for 15 min in 180 degrees C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...