wtorek, 24 czerwca 2014

Chlebek bananowy z orzechami. Banana bred with nuts.

Lubię ciasta, które robi się w mgnieniu oka i można do nich wykorzystać produkty, które praktycznie każdy ma w domu. A jak jeszcze pachną bananami i chrupią orzechami...
Ten chlebek w dodatku jest bez tłuszczu i ma dodatek mąki pełnoziarnistej. U mnie jest to pól szklanki, ale spokojnie możecie dodać całą szklankę, pomniejszając ilość zwykłej maki.

I like cakes that You can make in a blink of an eye and use products that basically everyone has at home. And if they smell like bananas and are packed with crunchy nuts...
This bread is fat free is partially baked on whole grain flour. I used just half a glass, but You can add a whole glass and less of the white one.

Składniki na formę keksową:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej.
  • ¾ szklanki orzechów
Ingredients for a bread form:
  • 4 ripe bananas
  • 150 ml natural yogurt
  • 2 eggs
  • tsp vanilla extract
  • 0,5 glass brown sugar
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1,5 glass all purpose flour
  • 0,5 glass whole grain flour
  • ¾ glass nuts


Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, jajka,wanilię, cukier i dokładnie wymieszać. Nie trzeba ubijać.
Następnie wsypać obie mąki, sól i sodę. Dodać orzechy – użyłam mieszanki orzechów laskowych, włoskich, migdałów i brazylijskich. Pokroiłam je tylko na mniejsze części.
Wszystko razem wymieszać.
Ciasto wlać do keksówki i piec około 55 minut w 180 stopniach C, lub do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjąc z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.



Peel bananas and mush them with a fork. Add yogurt, eggs, vanilla, sugar and mix well. No need to whip it.
Then add both flours, salt and baking soda. Add in nuts – I used mixed of hazelnuts, walnuts, almonds and Brazilian nuts and just cut them roughly.
Mix everything together until combined.
Pour batter into a bread form and bake for about 55 min in 180 degrees C, or until its baked inside.
After that time take it out from the own and leave it in a form to cool.



Jeśli macie dużo bananów możecie zrobić dwie porcje i nadmiar zamrozić :)
Tylko pamiętajcie, aby je piec w dwóch osobnych blaszkach.

If You have lots of bananas You can make double portion and freeze it :) Just remember to bake it in two separate forms.

3 komentarze:

  1. Pyszny pomysł, ja skorzystała dziś z Twojego przepisu na szarlotkę z budyniem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała :) Sama często do niej wracam.

      Usuń
  2. Que gostosura amei a dica
    Blog: http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br
    Canal de youtube: http://www.youtube.com/NekitaReis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...