niedziela, 19 czerwca 2011

Muffinki z Nutellą. Muffins with Nutella.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru (lub nieco mniej)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ słoiczka Nutelli (około 100ml)
Ingredients:
  • 1 glass all purpose flour
  • 1 glass wholegrain flour
  • 1 tsp baking powder
  • ½ glass sugar (or a little less)
  • ½ tsp salt
  • 1 large egg
  • 1 glass milk
  • ½ glass oil
  • ½ jar Nutella (about 100ml)




Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce rozkłócić jajko i dodać pozostałe mokre składniki. Wlać mokre do suchych i wymieszać – mogą pozostać grudki.
Napełniać ciastem foremki do muffinek do 1/3 wysokości, na wierzch każdej nałożyć pół łyżeczki miękkiej Nutelli i lekko wymieszać wykałaczką tworząc „mazy” :)
Piec około 25 minut.
Jedna porcja wystarcza na okolo 12-16 sredniej wielkosci babeczek.


Heat up the oven to 180 degrees C.
In one large bowl mix up all dry ingredients, in other one whisk the egg and add the rest of wet ingredients. Pour wet ones to the dry ones and mix together – lumps are allowed.
Fill up with pastry muffin forms up to 1/3 of their height, on top of each one put half a teaspoon of soft Nutella and mix lightly with a toothpick creating swirls :)
Bake around 25min.
One portion will give you 12-16 medium size muffins.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...