czwartek, 28 czerwca 2012

Szarlotka z budyniem. Apple pie with custard.


Wszelakie ciasta z jabłkami są dobre. A to w dodatku ma budyń, który uwielbiam. Całość na półkruchym cieście. Z pewnością jedno z lepszych połączeń i na pewno jedno z moich ulubionych.
Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki. Oczywiście co nieco pozmieniałam – mniej cukru a trochę więcej mleka (lubię jak budyń jest mięciutki)

All kinds of apple cakes are good. And here we have also custard that I like very much. Everything on semi-crunchy pastry. Probably one of the best combinations and for sure one my favorite.
Recipe comes from the site MojeWypieki with my little changes. As always less sugar, but also a bit more milk ( I like when custard is soft).


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 850ml mleka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Ingredients:
  • 450 g all purpose flour
  • 250 g butter or margarine
  • 0,5 glass icing sugar
  • 1 egg
  • 2 egg yolks
  • 2 tbs natural yogurt or cream
  • 1 tsp baking powder
  • 1,5 kg apples
  • 2 vanilla puddings without sugar
  • 4 tbs sugar
  • 850 ml milk
  • few tbs of bread crumbs
  • butter and breadcrumbs for greasing the form


Mąkę, masło, jajka, cukier puder i proszek do pieczenia szybko zagnieść. 1/3 zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika, 2/3 zawinąć w folie i wstawić do lodówki na około 2h.

Spod tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz wylepić brzegi tortownicy. Całość ponakłuwac widelcem.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Spod ciasta wysypać bułką tarta (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek) wyłożyć jabłka.

Budynie ugotować w podanej w przepisie ilości mleka dodając cukier. Wylać gorący budyń na jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Piec 45-50 min w 200st.C

Knead together flour, butter, eggs, powdered sugar and baking powder. Wrap 1/3 of the dough in foil and put into the freezer, 2/3 wrap in tin foil and refrigerate for about 2 hours.
Line up round baking form (26cm diameter) with parchment paper. The sides of the form butter and sprinkle with bread crumbs. Roll out the dough from the refrigerator and fill up the form and the sides and puncture it with fork.
Peel apples, cut out the seeds and cut into pieces. Sprinkle breadcrumbs on the prepared bottom (it will absorb the excess of juice) and put apples.
Cook the pudding in the amount of milk given in the recipe adding sugar. Pour the hot pudding on top of the apples and in the end grate the remaining from the freezer.
Bake 45-50 minutes at 200st.C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...