poniedziałek, 26 marca 2012

Owsiane ciasto bananowo-waniliowe. Vanilla and banana oat cake.

Bardzo proste i zdrowe ciasto owsiane. Swietłanie nadaje się na przekąskę do pracy lub szkoły a także na śniadanie zamiast owsianki.
Piekłam w formie 20x20 cm.

Very simple and healthy oat cake. Its perfect to take to work or school for a snack, but also for breakfast instead of porridge.
I baked it in a 20x20 cm form.

Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 8 łyżek twarożku 0% lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (lub słodzik)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 banay
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • garść pokruszonych orzechów włoskich i rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ingredients:
  • 2 large eggs
  • 200 g instant oatmeal
  • 4 tbs wheat bran
  • 8 tbs cottage cheese 0% or natural yogurt
  • 2 tbs honey (or sweetener)
  • 1 tbs vanilla extract
  • 2 bananas
  • 2 tbs dry cranberries
  • 2 tbs ground almonds
  • handful of crushed walnuts and raisins
  • 2 tsp baking powder



Jajka lekko ubić widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu wrzucić pokrojonego banana i połączyć z ciastem.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec 35 min w 180 st. C.

Slightly whip eggs with a fork, add the rest of ingredients and mix well. In the end throw in sliced banana and combine well with batter.
Line square form with parchment paper, pour in batter and bake for 35 min in 180 degrees C.

czwartek, 22 marca 2012

Fasolowe muffiny czekoladowe z bananami. Bean chocolate muffins with bananas.

Tak tak, kolejny przepis fasolowy... Mąka poszła w kąt. Teraz króluje fasolka!

Yes yes, another bean recipe... Flour was pushed to the corner. Its beans time!

Składniki na 10 muffinek:
  • 300 g czarnej fasolki
  • 4 jajka
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki fruktozy
  • 2 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao
Ingredients for 10 muffins:
  • 300 g black beans
  • 4 eggs
  • 120 g natural yogurt
  • 4 tbs fructose
  • 2 tbs ground nuts or almonds
  • 1 tsp baking powder
  • 1 banana
  • 3 tbs cocoa poder



Fasolkę z puszki należy odcedzić i przepłukać. Sucha fasolkę namoczyć na noc i gotować do miękkości w samej wodzie, odcedzić i ostudzić. Nadmiar zamrozić na następna porcje muffinek.

W dużej misce, lub blenderze zmiksować fasolkę razem z jogurtem na pure. Dodać pozostałe składniki oraz pokrojonego na kawałki banana. Dokładnie wymieszać na jednolita masę.
Przełożyć do foremek na muffiny i piec w 180st.C przez 30 min.


Canned beans drain and rinse. Dry beans soak in water overnight and boil until soft in clean water, drain and cool. Any excess freeze for the next portion of muffins.

In a large bowl or blender mix beans with yogurt into pure. Add the rest of ingredients, chopped banana and combine together. Fill prepared muffin forms and bake in 180 degrees C for about 30 min.

wtorek, 20 marca 2012

Ciasteczka fasolowo-owsiane z żurawiną. Bean and oats cookies with cranberries.


Zaskakująco pyszne ciasteczka z zaskakującego składnika – fasolki :) Przepis znalazłam na TYM blogu, ale nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmieniła pod siebie. Oczywiście najlepiej byłoby użyć fruktozy, ale akurat się skończyła. Samą fasolkę proponuję kupić sucha (ale może być też z puszki), namoczyć i ugotować w wodzie bez dodatków. Nadmiar podzielić na porcje i zamrozić. Jak znalazł na następne ciasteczka.

Surprisingly yummy cookies with unusual ingredient – beans :) I found the recipe on THIS blog, and I wouldn’t be myself if I didn’t change it a bit to my taste. Of course it would be best to use fructose, but mine just ended. Also I suggest to buy dry beans (but canned one will do as well), soak it and boil just in water. All the extra beans you can divide into portions and freeze. Perfect for next cookies.

Składniki:
  • 300 g białej ugotowanej fasolki
  • 2 jajka
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • garść suszonych żurawin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ingredients:
  • 300 g boiled white beans
  • 2 eggs
  • 10 tbs rolled oats
  • 3 tbs ground almonds
  • 3 tbs cane sugar
  • handful of dried cranberries
  • 1 tsp baking powder




Fasolkę oraz jajka zmielić na papkę* – ja używam do tego blendera. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Za pomocą 2 łyżek formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 20-25 min aż się zaczną rumienić. Wystudzić i zajadać :)
Mnie z jednej porcji wyszło 20 sporych ciasteczek. Jeśli chcecie mniejsze, wystarczy użyć łyżeczki do herbaty.

Beans and eggs grind together into pure* – I use blender. Add the rest of ingredients and mix together. Using 2 soup spoons form cookies and place on a tray lined up with baking paper. Bake in 180 degrees for about 20-25 min until they start getting golden-brown. Cool and tuck in :)
From one portion I get 20 rather large cookies. If You want them to be smaller use teaspoons to form them.


* Może to trochę dziwne mielić fasolkę z surowymi jajkami, ale tak jest naprawdę łatwiej. Sama fasolka jest mimo wszystko bardzo sucha. Jajka ułatwiają sprawę ;)

* It's probably a bit weird to grind beans with raw eggs, but it's really a lot easier that way. Beans on its own is very dry. Adding eggs makes the whole process a lot easier ;)

niedziela, 18 marca 2012

Razowo-bananowe scones. Whole grain banana scones.

To moje pierwsze razowe scones. Idealne na śniadanie z serkiem, czy domowym dżemem. Dużo nie pisać nie będę bo trzeba je spróbować i już.
To nieco zmieniony przepis z tej strony.

These are my first whole grain scones. They are perfect for breakfast with soft white cheese or home made jam. I am not gonna write too much, you just have to try them.
This is a little changed recipe from this site.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 banan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jogurt naturalny (120g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ingredients:
  • 200 g wheat flour
  • 200 g whole grain flour
  • 1 banana
  • 2 tbs olive oil
  • 1 natural yogurt (120g)
  • 1 egg
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt



Mąki, proszek do pieczenia oraz sol dokładnie wymieszać w dużej misce. Banana rozgnieść widelcem na papkę, połączyć z jajkiem, oliwa i jogurtem. Następnie wlać mokre składniki do suchych, wymieszać do połączenia składników, przełożyć na blat i jeszcze chwile dokładnie zagniatać. Ciasto podzielić na 2 części, każda z nich rozpłaszczyć rękoma na grubość około 1,5-2 cm i przekroić na 4 ćwiartki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć scones zostawiając odstępy i piec w 220 st. C przez około 20 min, aż zaczną się rumienić.

Mix flours, salt, baking powder together in a large bowl. Mash banana with fork and mix well with egg, olive oil and yogurt. Next pour wet ingredient to dry ones and mix until combined. Place dough on the counter top and knead for few more minutes. Divide dough into 2 pieces , flatten them with hands until 1,5-2 cm thick and cut into 4 quarters. Place onto a baking tray lined with non stick baking paper leaving spaces between. Bake in 220 degrees C for about 20 min.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...