czwartek, 5 kwietnia 2012

Babka waniliowa. Vanilla pound cake.

Pyszna, mocno waniliowa i pachnąca budyniowo babka w tym roku zagości na moim stole Wielkanocnym. Przepis pochodzi z TEJ strony. Następnym razem dodam jednak trochę mniej cukru, gdyż jak dla mnie jest bardzo słodka.
Zdążycie jeszcze upiec ;)

Delicious, very vanilla and smelling like pudding pound cake will be on my Easter table this year. I got the recipe from THIS site. Next time though I will add less sugar as for my taste it is very sweet.
You still have time to bake it ;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe po 40g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki pszennej
Ingredients:
  • 4 eggs
  • 1 glass of sugar
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 200 g butter
  • 2 vanilla pudding 40 g each
  • 1 tsp baking powder
  • 160 g flour



Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, stopniowo dodawać miękkie masło, zmiksować na jednolita masę. Następnie dodać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i budynie. Białka ubić na sztywna piane i dodać do ciasta. Delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach, lub łopatka. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-50 minut.
Dekorować wg uznania :) Ja użyłam lukru z sokiem z cytryny oraz kwiatki z lukru królewskiego.

Egg yolks, sugar and vanilla sugar beat together until fluffy, gradually add soft butter and mix together. Add flour sifted with baking powder and vanilla pudding. Beat the egg whites with electric mixer until still and add to the batter. Combine gently with mixer on the lowest speed or with spatula. Grease the baking form and dust with flour, pour batter and bake in 170°C for 40-50 minutes.
Decorate as You wish :) I used some icing with lemon juice and royal icing flowers.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...