wtorek, 26 czerwca 2012

Jogurtowe scones z żurawiną. Yogurt-cranberry scones.


Od dłuższego czasu poszukuję idealnego przepisu na scones. Kilka z nich znajduje się już na blogu. Tym razem scones z żurawiną. Przepis własny z tego co akurat miałam pod ręka bez konieczności wychodzenia po zakupy.
Wyszły super (choć miałam nadzieję, że bardziej wyrosną). Polecam na weekendowe śniadanie!

Since quite some time I am searching a perfect recipe for scones. Few of them is already on blog. This time scones with cranberries. The recipe is mine made of ingredients that I had at home so I wouldn't have go to the shop.
They came out great (thought I was hoping they will grow a bit more). I recommend for weekend breakfasts.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 240 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • garść żurawiny
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ingredients:
  • 400 g self-raising flour
  • 2 tbs melted butter
  • 240 ml natural yogurt
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • handful of cranberries
  • flat tsp baking powder



Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
W dużej misce wymieszać makę, proszek do pieczenia, żurawinę i sol. 
Jogurt połączyć z jajkiem i roztopionym masłem (schodzonym), dodać do suchych składników i wymieszać za pomocą widelca lub szpatułki. Nie musi być idealnie połączone. Ciasto na scones nie powinno być zbyt dobrze wyrobione.
Przełożyć ciasto na posypany maka blat, uformować kulę i spłaszczyć na okolo 1,5-2cm. Wycinać scones za pomocą foremki lub pokroić nożem na kwadraty/trójkąty.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na nich nasze scones zostawiając odstępy, posmarować wierzch maślanką lub mlekiem i piec przez około 20 min.

Podawać cieple. Najlepsze są z masłem lub dżemem. 




Preheat over to 200 degrees C.
In a large bowl whisk together flour, baking powder, and salt and cranberries. 
Whisk together yogurt egg and melted (and cooled) butter, add to the dry ingredients and using fork or a spatula bring the wet and dry ingredients together. It doesn’t have to be mix perfectly. Remember not to over mix the dough.
Place dough on floured surface,  form a bawl and flatten it with hands untill 1,5-2 cm thick. Cut out round scones with a cutter or simply dicide though into squares or triangles with a knife.

Line your baking tray with baking paper, place scones leaving some space apart, brush with buttermilk or milk and bake for about 20 min.

Serve warm. They taste best with butter or jam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...