niedziela, 1 grudnia 2013

Drożdżowe ślimaczki z powidłami. Danish rolls with plum jam.

Takie ślimaczki robiłam już kilka razy i nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęć :p Znikają bardzo szybko... jeszcze cieple.
Nadzienie możecie wybrać sami. Bardzo pyszne wychodzą z nadzieniem makowym (jak do makowców), lub serem z rodzynkami. U mnie w wersji mniej słodkiej z domowymi powidłami bez cukru (dzięki siostra!).

I have been making those danishes a few times already and never had a chance to take photos. They just disappear in a blink of an eye... while still warm.
We can choose our own feeling. They come out yummy with poppy seeds feeling or cream cheese with raisins. My version is less sweet this time, just with home made plum jak without sugar (thanks sis!)

Składniki na około 30 ślimaczków:
  • 625 g maki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szklanka powideł
Ingredients for about 30 danishes:
  • 625 g all purpose flour
  • 50 g fresh yeast
  • 250 ml milk
  • 100 g sugar
  • 100 g butter
  • 2 eggs
  • a glass of plum jam


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodając 1 łyżkę cukru i odstawić aż zaczną pracować i podwoją swoją objętość.

W osobnej miseczce rozkłócić jajka. Masło rozpuścić i przestudzić.

Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, wlać mleko z drożdżami, jajka oraz masło i delikatnie zacząć wyrabiać ciasto. Po około 10 minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nieco klejące, ale to nie szkodzi :) Otworzyć kule i w misce pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h.

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na mocno oprószony mąką blat. Nie wyrabiać, tylko do razu rozwałkować je na prostokąt o grubości około 0,5 – 0,7 cm. Rozsmarować na całej powierzchni powidła i zaczynając od szerszego boku zwijać ciasto jak na roladę.
Ostrym nożem ciąć plasterki o grubości około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Ślimaczki dosyć mocno urosną.

Piec w 180 st. C przez około 20 min, lub aż będą rumiane.

Po ostudzeniu można polać lukrem.


In the warm milk dissolve the yeast and 1 tablespoon of sugar. and let stand. Leave it aside and let the yeast start to work and double up in volume.

In a separate lightly beat the eggs. Dissolve and cool the butter.

Mix flour with remaining sugar , pour the milk with yeast, eggs and butter and gently begin to work the dough . After about 10 minutes, the dough should be smooth and elastic and a little sticky, but that's ok :) Form a ball and leave to double in size in a bowl for about 1.5 h

When the dough has risen put it on a floured flat surface . Do not knead, just roll it out into a rectangle with a thickness of about 0.5 - 0.7 cm . Spread over the entire surface of the dough jam and starting from the wider side roll the dough as roulade .
With a sharp knife to cut slices with a thickness of about 1.5-2 cm and place them on a baking tray lined with baking paper leaving big gaps between them. They will grow quite much .

Bake at 180 degrees C for about 20 minutes , or until they are golden-brown .

You can add some icing after they are completely cooled.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...