Składniki:
|
Ingredients:
|
Nagrzać
piekarnik do 200 st. C.
W
dużej misce wymieszać make, cukier, proszek do pieczenia, sodę i
sol. Dodać zimne masło i szybko wyrobić rękoma jak na kruszonkę
z większymi i mniejszymi kawałkami masła. Następnie dodać płatki
migdałowe i groszki czekoladowe i razem zamieszać.
Maślankę
połączyć z jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać za
pomocą widelca lub szpatułki. Nie musi być idealnie połączone.
Ciasto na scones nie powinno być zbyt dobrze wyrobione.
Przełożyć
ciasto na posypany maka blat, podzielić na 2 części, każdą z
nich rozpłaszczyć rękoma na około 2 cm grubości i przekroić na
4 ćwiartki.
Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na nich nasze scones
zostawiając odstępy, posmarować wierzch maślanką lub mlekiem i
piec przez około 20 min.
Podawać
cieple. Najlepsze są z masłem lub dżemem.
In
a large bowl whisk together flour sugar, baking powder, baking soda,
and salt. Toss the cold butter into the mix and using your hands
quickly work in the butter into the flour mixture, breaking it up
with your fingers. You will get crumbly texture with smaller and a
little bigger butter pieces. Add almond flakes and chocolate chips
and mix them in.
Whisk
together buttermilk and egg. Add the buttermilk mixture and using
fork or a spatula bring the wet and dry ingredients together. It
doesn’t have to be mix perfectly. Remember not to over mix the
dough.
Place
dough on floured surface, divide into 2 piece, each peace flatten
with your hands to about 2 cm thick and cut into 4 quarters.
Line
your baking tray with baking paper, place scones leaving some space
apart, brush with buttermilk or milk and bake for about 20 min.
Serve
warm. They taste best with butter or jam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz