Składniki
na 1 bochenek:
|
Ingredients
for 1 bread:
|
Wszystkie
suche składniki umieścić w dużej misce i zamieszać, dodać
ciepłą wódę oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać do
powstania jednolitego ciasta. Na końcu wmieszać oliwki. Odstawić
ciasto na około 20 min do podrośnięcia.
Blaszkę
(keksówkę) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy a wierzch wyrównać zwilżoną dłonią.
Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1-1.5h.
Powinien podwoić swoja objętość.
Piekarnik
nagrzać do 200st.C, wstawić chleb i piec przez 10 min. Po tym
czasie zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec jeszcze około
40min. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i po 5 minutach można
wraz z papierem wyciągnąć go do przestudzenia.
All
dry ingredients place in a large bowl and mix together, add warm
water and olive oil and combine until the dough is smooth. In the end
mix in chopped olives. Leave the dough aside for about 20 min to
raise a bit.
Butter
loaf pan and line it with parchment paper. Pour dough and even up the
top with wet hands. Leave aside for about 1-1.5h to double up.
Preheat
the oven to 200 degrees C, place bread inside and bake for 10 min.
After that time lover the temperature to 180 degrees C and bake for
another 40 min. Take the bread out and after 5 min you can take it
out from the form together with the paper and let it cool down.
Chleb świetnie się mrozi. Aby na śniadanie mieć znowu świeży chleb, wystarczy go wyjąc z zamrażalnika przed pójściem spać i otworzyć torebkę aby mógł się powoli rozmrażać.
Rano chlebek jest gotowy do zajadania.
This bread is great to freeze. It keeps the freshness so if You want to have fresh bread for breakfast just take it out from the freezer the night before, open the bag and let it slowly defrost. In the morning You can enjoy it again :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz