Lubicie
kanapki z masłem orzechowym i dżemem? Jeśli tak, to polubicie to
ciasto. Jest kruche, słodko-słone i te chrupiące orzeszki... mmm
pycha!
Oryginalny
przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart. Zmieniłam go troszkę pod
swoje upodobania – przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru o
polowe. Przy dodatkowej porcji słodkiego dżemu było go stanowczo
za dużo.
Do
you like peanut butter and jam sandwiches? If so, you'll like that
cake. Its crunchy, sweet and salty and those crunchy peanuts.... mmm
yum!
The
original recipe comes from Martha Stewart site. I changed it a bit to
my taste though – I reduced the amount of sugar by half. With
additional sweet jam it was just too much for me.
Składniki:
|
Ingredients:
|
W
dużej misce wymieszać make, cukier i sól.
Dodać masło i wyrobić jak na kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt z
wanilii, wymieszać do połączenia składników. Odłożyć szklankę
ciasta a resztą
wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu
rozsmarować warstwę dżemu. Pozostałą część ciasta wymieszać
z masłem orzechowym i orzeszkami i rozsypać na dżemie.
Piec
45 min w 190st.C aż wierzch się mocno zrumieni.
In
a large bowl, whisk together flour, sugar, and salt. Add butter and
work with your hands until mixture looks like crumble. Add egg and
vanilla extract; stir until dough just comes together. Set aside 1
cup dough and firmly press remaining dough into baking tray lined up
with parchment
paper. Combine reserved though with peanuts and peanut butter and
crumble over jam layer.
Bake
45 min in 190 degrees C until the top is deep golden brown.
*Jeśli używacie solonego masła pomińcie dodatkowa sól.
*If you use salted butter don’t add any extra salt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz