środa, 11 lipca 2012

Czereśniowe muffiny. Black cherry muffins.


Dawno nie robiłam muffinek, a tak je przecież lubię. Chciałam zrobić je z sezonowymi owocami, a że akurat miałam miseczkę czereśni – padło na nie :) Pewnie równie dobre będą z wiśniami, ale niestety tu ich nigdzie nie dostane.
Muffiny po przekrojeniu mogą wyglądać nieco dziwnie, gdyż sok z czereśni barwi ciasto na... szarawy kolor. Trzeba uważać przy mieszaniu owoców z ciastem, aby za bardzo ich nie zgniatać.

I didn’t bake any muffins for such a long time, and I like them so much. I wanted to use some season fruits and since I had a bowl of black cherries they were my pick. I’m sure normal (sour) cherries will good as well, but here I cant get them anywhere.
Muffins can look a little strange inside because the juice from cherries can change the dough colour into... greyish. You have to be careful mixing in the fruits.


Składniki 15 dużych muffinek:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 300-400 g czereśni
Ingredients for 15 large muffins:
  • 250 g wheat flour
  • 200 corn flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 200 g sugar
  • 250 ml oil
  • 250 ml natural yogurt
  • 3 eggs
  • 125ml milk
  • 300-400 g black cherries

Wszystkie suche składniki wymieszać razem. W osobnej misce połączyć wszystkie mokre składniki. Wlać mokre do suchych i wymieszać. Dodać umyte i wypestkowane czereśnie i delikatnie połączyć z ciastem. Przelać ciasto do muffinkowych foremek.
Piec 20-25 min w 200 st. C



Mix together all dry ingredients. In a separate bowl mix together all wet ingredients. Pour wet ones to the dry ones and mix well. Wash and remove seeds from the cherries, add to batter and combine gently. Pour dough into muffin forms.
Bake 20-25 min in 200 degrees C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...