poniedziałek, 22 października 2012

Dyniowe ciasteczka z cytrynowym lukrem. Pumpkin cookies with lemon glaze.


Dzisiejsze wcielenie dyni to aromatyczne, miękkie ciasteczka. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, ze czuć zbliżające się święta. Do robienia ciastek można zaangażować dzieci. Na pewno z chęcią będą lukrowały ciastka w wymyślne wzorki.

Today’s pumpkin new phase look like aromatic, soft cookies. Extra cinnamon and nutmeg reminds me of coming up Christmas. You can ask kids to help you with those. I am sure they will love to decorate the cookies with funny patterns.

Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 2.5 szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g masła
  • 1 szklanka dyniowego pure
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok 1 szklanka cukru pudru

Ingredients for about 40 cookies:
  • 2,5 glass flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • ½ tsp nutmeg
  • ½ tsp salt
  • 1 glass sugar
  • 120 g buttermilk
  • 1 glass pumpkin pure
  • 1 egg
  • 1 tsp vanilla extract
Glaze:
  • 2 tbsp lemon juice
  • about 1 glass icing sugar

poniedziałek, 15 października 2012

Tarta z mango. Mango pie.


Lubicie mango? Ja bardzo lubię! Takie soczyste, słodkie, mięsiste. Ta tarta jest dla wielbicieli tego owocu. Prawie cala słodycz ciasta pochodzi z owoców. Warto więc wybrać te dojrzałe, soczyste sztuki.

Do You like mango? I like them a lot! Those juicy and sweet ones. This pie is for mango lovers. Almost all sweetness comes from the fruits. It worth choosing those mature and juicy ones.

Składniki:
Spod:
  • 100 masła
  • 320 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 2 mango
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru
Ingredients:
Crust:
  • 100 g butter
  • 320 g flour
  • ½ tsp salt
  • 100 ml cold water
Filling:
  • 2 mango
  • 1 tbsp cornstarch or potato starch
  • 2 tbsp brown sugar

piątek, 5 października 2012

Mieszany chleb z ziarnami. Mixed bread with seeds.


Od kiedy zaczęłam piec chleby, już ich nie kupujemy. Zazwyczaj robię od razu 3 bochenki, porcjuję i mrożę. Proponuje zatem zrobić od razu więcej.
Składniki podane za na 1 bochenek.

Since I started to bake my own breads we don't buy them anymore. I usually make 2 in one go, cut them into portions and freeze. I suggest then to make more.
Ingredients are for 1 bread.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 mąki kukurydzianej
  • 500 ml cieplej wody
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki nasion lnu
  • dodatkowo łyżka maku i plaska łyżeczka grubej soli morskiej do posypania
Ingredients:
  • 200 g all purpose flour
  • 300 g whole grain wheat flour
  • 100 g corn flour
  • 500 ml warm water
  • 11 g dry yeast
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 tbsp sesame
  • 1 tbsp poppy seeds
  • 1 tbsp pumpkin seeds
  • 1 tbsp sunflower seeds
  • 2 tbsp flax seeds
  • also 2 tbsp poppy seeds and 1 tsp of sea salt for sprinkling

środa, 3 października 2012

Brownie


Wystarczy raz spróbować Brownie, żeby się zakochać w smaku. Ciężkie, zbite, mokre ciasto (zakalcowate :p) z dużą ilością czekolady. Tak sycące, ze ma się dosyć po jednym kawałku.... ale coś ciągle do niego ciągnie. Najbezpieczniej jest je zrobić, spróbować i resztę rozdać, bo można się zapomnieć. Zdecydowanie dla miłośników czekolady.

It is enough to try brownie once to fall it love with the flavour. Its heavy, wet cake with lots of chocolate. So filling that we have enough after one piece.. but something keeps pulling us to it. It is the safest to make it, have some and give away the rest or you will be lost. Definitely for chocolate lovers.

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej
Ingredients:
  • 200 g bitter chocolate
  • 200 g unsalted butter
  • 100 g flour
  • 200 g sugar
  • 6 eggs
  • pinch of salt
  • 1 tbsp vanilla extract

wtorek, 2 października 2012

Figowo-brzoskwiniowe Galette. Fig and peaches Galette.


Galette to taka prostsza wersja tarty. Spodobało mi się jak wygląda – surowo i rustykalnie. A że spod jest z mąką pełnoziarnistą, tak też smakuje. Z podanych porcji wychodzi jedna tarta wielkości talerza. Można się pokusić o zrobienie kilku indywidualnych porcji.

Galette is a simpler version of a tart. I like the way it looks – rough and rustic. And because the crust contains whole grain flour it tastes like that too. From the ingredients given here you get one dinner plate size cake. But you can make a few individual portions as well.

Składniki:
  • 110 g masła
  • 65 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 g mąki zwykłej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 świeże brzoskwinie
  • ok 8 świeżych fig
  • 1-2 łyżki brązowego cukru do posypania
Ingredients:
  • 110 g butter
  • 65 g whole grain flour
  • 130 g all purpose flour
  • 1 tbsp sugar
  • ½ tsp salt
  • 2 tbsp cold water
  • 1 tbsp apple vinegar
  • 2 fresh peaches
  • about 8 fresh figs
  • 1-2 tbsp brown sugar for sprinkling

Wymieszać ze sobą maki, dodać cukier, sól oraz pokrojone zimne masło. Wyrobić jak na kruszonkę. Dodać zimna wodę oraz ocet – wyrobić jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na około 1h.

Owoce umyć i pokroić na kawałki (figi na ćwiartki). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najlepiej od razu na papierze do pieczenia na cienki, okrągły placek. Na środku ułożyć owoce zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Posypać brązowym cukrem, zwinąć brzeg do środka.

Piec w 180 st. C przez 45-55 min. Można podawać cieple :)



Mix together both flours, add sugar salt and cold butter. Work it together until crumbly texture. Add cold water and vinegar and mix until you get even dough, form a ball, wrap it in tin foil and leave in a fridge for about 1hour.

Wash fruits and cut them into pieces (figs into quarters). Take the dough from the fridge and roll it directly on a baking papers into a flat round cake. Place the fruits in the middle of it leaving about 3 cm of a free edge, sprinkle fruits with brown sugar and then fold the edges over the fruits.

Bake in 180 degrees C for 45-55 min. Can be served warm :)

czwartek, 13 września 2012

Odwrócone ciasto z figami. Fig upside down cake.

Sezon figowy powoli dobiega końca. Ile dało się rade zjeść, już się zjadło. Teraz czas na wykorzystanie tych słodkich owoców w deserach. Na pierwszy rzut – odwrócone ciasto. Przy okazji moje pierwsze tego typu. Już mam pomysły na modyfikacje, ale to innym razem :)

The fig season is almost ending. As much as we were able to eat we did. Now it's time for some deserts with whatever is left of those sweet fruits. Firstly – upside down cake. It is also my fist this type of a cake. I already have some ideas for changes, but that's for another time :)

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • ok 14 fig
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki waniliowego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ingredients:
  • 2 tbs unsalted butter
  • 1/3 glass brown sugar
  • about 14 figs
  • 120 g unsalted butter
  • 2/3 glass brown sugar
  • 1 egg
  • 2/3 glass vanilla Greek yogurt
  • 1/3 glass milk
  • ½ tsp vanilla extract
  • 1 1/3 glass flour
  • ½ tsp baking powder
  • pinch of salt



Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 1/3 szklanki cukru i rozpuścić go ciągle mieszając. Przelać całość do formy (użyłam ceramicznej formy do tart).
Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić na pól. Przy okazji sprawdzić czy nie mają robali ;) Pookładać je na w dowolny sposób na sosie.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ekstrakt z wanilii, mleko i jogurt. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Przelać ciasto na figi, równomiernie rozsmarować dociskając do brzegów i do dołu, aby wypełniło przestrzenie pomiędzy figami.

Piec 30-35 min w 180st. C

Po upieczeniu pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia i odwracając je przełożyć na talerz. Można podawać ciepłe z lodami.




On a pan melt 2 tablespoons of butter, add 1/3 glass of sugar and keep stirring until dissolved. Pour sauce into a form (I used ceramic form for tarts).
Wash figs, dry, remove ends and cut half. Now you can check if they dont have any unwanted guests ;) Place then on top of the cause any way you like.

In a mixing bowl, cream together butter and sugar add the egg, yogurt, milk, and vanilla extract and beat until incorporated. In the end add flour and baking powder and mix gently until combined. Pour the batter over the figs and spread to an even layer. Make sure that the batter reaches the sides and down in between each fig.

Bake 30-5 min in 180 degrees C.

After baking leave the cake in a form to cool down a bit and place on a plate turning it upside down. Can be served warm with ice cream.


wtorek, 11 września 2012

Muffinki kokosowe. Coconut muffins.


Dorwałam (właściwie mamusia je dorwała) prześliczne, silikonowe foremki do muffinek. Oczywista sprawa, ze jeszcze tego samego dnia musiałam sprawdzić jak się spisują. Początkowo miały być owocowe muffiny, a wyszło jak zwykle coś innego. Muffinki są mięciutkie, delikatne i naprawdę warte wypróbowania.

I got (actually my mum did) lovely, silicone muffin forms. Sure thing I had to try the the very same day. The muffins were supposed to be with fruits, but as always something different came up. They are soft, delicate and really worth trying.


Składniki na ok 18 muffinek:
  • 4 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • sok z ½ cytryny
Ingredients for about 18 muffins:
  • 4 glass flour
  • ¾ glass sugar
  • 4 tsp baking powder
  • 2 eggs
  • ½ glass oil
  • 2 glass milk
  • 1 glass shredded coconut
  • lemon juice from ½ lemon


Wiorki zalać 2/3 szklanki mleka, tak aby wszystkie były przykryte i odstawić na bok.

Wymieszać w osobnych miskach suche i mokre składniki. Następnie wlać mokre do suchych, szybko zamieszać, dodać namoczone wiórki i wymieszać. Nakładać do foremek do około 2/3 wysokości.

Piec 20 min w 180st.C lub do lekkiego zbrązowienia wierzchu.


Shredded coconut soak in 2/3 glass of milk. Make sure all coconut is covered.

Mix dry and wet ingredients in separate bowls. Add wet ones to dry and combine. Add coconut and mix everything together. Pour batter to muffin forms till 2/3 of their height.

Bake about 20 min in 180 degrees or until golden-brown.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...