Dzisiejsze wcielenie dyni to aromatyczne, miękkie ciasteczka. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, ze czuć zbliżające się święta. Do robienia ciastek można zaangażować dzieci. Na pewno z chęcią będą lukrowały ciastka w wymyślne wzorki.
Today’s
pumpkin new phase look like aromatic, soft cookies. Extra cinnamon
and nutmeg reminds me of coming up Christmas. You can ask kids to
help you with those. I am sure they will love to decorate the cookies
with funny patterns.
Składniki
na około 40 ciasteczek:
Lukier:
|
Ingredients
for about 40 cookies:
Glaze:
|
W
dużej misce ubić masło z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodać dynię, jajko, ekstrakt z wanilii i nadal obijać aż
wszystkie składniki dokładnie się połącza. Stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, soda, cynamonem, gałką
muszkatołowa i solą.
Nakładać
ciasteczka na blachę za pomocą łyżki zostawiając spore odstępy
– ciasteczka rosną i się rozlewają.
Piec
ok 20 min w 180 st. C
Lukier:
Sok
z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Cukier należy dodawać
stopniowo aż do uzyskania dosyć gęstej, ale lejącej konsystencji.
Polewać
wystudzone ciasteczka. Mokry lukier można dodatkowo udekorować
kolorową posypką, orzechami, kawałkami czekolady.
Milej
zabawy!
Beat
sugar and butter in large mixer bowl until well blended. Beat in
pumpkin, egg and vanilla extract until smooth. Gradually beat in
flour mixed with baking soda, baking powder, cinnamon, nutmeg and
salt. Drop by rounded tablespoon onto prepared baking sheets – make
sure You leave gaps between cookies. They grow and spread.
Bake
about 20 min in 180 degrees C.
Glaze:
Mix
together lemon juice and icing sugar. Add sugar gradually untill you
get a thing but pouring consistency.
Decorate
colled off cookies. You can add some little extras on still wet
glaze, such as sprinkles, nuts, pieces of choclate.
Ale smakowite :-) Koniecznie muszę kupić dynię i je przetestować :-)
OdpowiedzUsuń