poniedziałek, 22 października 2012

Dyniowe ciasteczka z cytrynowym lukrem. Pumpkin cookies with lemon glaze.


Dzisiejsze wcielenie dyni to aromatyczne, miękkie ciasteczka. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, ze czuć zbliżające się święta. Do robienia ciastek można zaangażować dzieci. Na pewno z chęcią będą lukrowały ciastka w wymyślne wzorki.

Today’s pumpkin new phase look like aromatic, soft cookies. Extra cinnamon and nutmeg reminds me of coming up Christmas. You can ask kids to help you with those. I am sure they will love to decorate the cookies with funny patterns.

Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 2.5 szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g masła
  • 1 szklanka dyniowego pure
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok 1 szklanka cukru pudru

Ingredients for about 40 cookies:
  • 2,5 glass flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • ½ tsp nutmeg
  • ½ tsp salt
  • 1 glass sugar
  • 120 g buttermilk
  • 1 glass pumpkin pure
  • 1 egg
  • 1 tsp vanilla extract
Glaze:
  • 2 tbsp lemon juice
  • about 1 glass icing sugar

W dużej misce ubić masło z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać dynię, jajko, ekstrakt z wanilii i nadal obijać aż wszystkie składniki dokładnie się połącza. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, soda, cynamonem, gałką muszkatołowa i solą.
Nakładać ciasteczka na blachę za pomocą łyżki zostawiając spore odstępy – ciasteczka rosną i się rozlewają.

Piec ok 20 min w 180 st. C

Lukier:
Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Cukier należy dodawać stopniowo aż do uzyskania dosyć gęstej, ale lejącej konsystencji.
Polewać wystudzone ciasteczka. Mokry lukier można dodatkowo udekorować kolorową posypką, orzechami, kawałkami czekolady.
Milej zabawy!

Beat sugar and butter in large mixer bowl until well blended. Beat in pumpkin, egg and vanilla extract until smooth. Gradually beat in flour mixed with baking soda, baking powder, cinnamon, nutmeg and salt. Drop by rounded tablespoon onto prepared baking sheets – make sure You leave gaps between cookies. They grow and spread.


Bake about 20 min in 180 degrees C.


Glaze:
Mix together lemon juice and icing sugar. Add sugar gradually untill you get a thing but pouring consistency.
Decorate colled off cookies. You can add some little extras on still wet glaze, such as sprinkles, nuts, pieces of choclate.
Have fun!



źródło/source: www.verybestbaking.com

1 komentarz:

  1. Ale smakowite :-) Koniecznie muszę kupić dynię i je przetestować :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...