Lubicie
mango? Ja bardzo lubię! Takie soczyste, słodkie, mięsiste. Ta
tarta jest dla wielbicieli tego owocu. Prawie cala słodycz ciasta
pochodzi z owoców. Warto więc wybrać te dojrzałe, soczyste
sztuki.
Do
You like mango? I like them a lot! Those juicy and sweet ones. This
pie is for mango lovers. Almost all sweetness comes from the fruits.
It worth choosing those mature and juicy ones.
Składniki:
Spod:
Nadzienie:
|
Ingredients:
Crust:
Filling:
|
Spód:
Połączyć
mąkę i sól
za pomocą trzepaczki. Dodać pokrojone masło i za pomocą 2 noży
lub własnych palców delikatnie drobić masło łącząc z maka aż
do uzyskania kruszonki. Dodać wodę i wymieszać do połączenia
składników. Podzielić ciasto na dwie części, lekko spłaszczyć
i zawinięte w folie spożywcza umieścić w lodowce na 30 min.
Nastawić
piekarnik na 230 st. C
Odwinąć
pierwszą
porcję ciasta, przełożyć na posypany mąką
blat i rozwałkować cienkie ciasto. Przełożyć do formy na tartę
wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
i wylepić dokładnie brzegi.
Nadzienie:
W
dużej misce połączyć cukier i skrobię. Dodać obrane i pokrojone
na kawałki mango i lekko wymieszać. Przełożyć mano na
przygotowany spod.
Drugą
porcję ciasta przełożyć na blat, rozwałkować cienkie koło,
delikatnie przykryć nim nadzienie. Przycisnąć dokładnie brzegi i
odciąć wystające części ciasta – z nich można przygotować
dekoracje. Naciąć wierch w kilku miejscach dla wydobywającej się
pary. Ułożyć dekoracje z ciasta (ja powycinałam kilka serduszek).
Wierzch można posmarować mlekiem.
Piec
20 min w 230 stopniach a następnie 30 min w 180.
Wystudzić
w formie.
Crust:
Combine
flour and salt, stirring well with a whisk. Cut in 5 tablespoons
butter and using 2 knives or fingers work the butter in until mixture
resembles coarse meal. Add water, stirring just until moist. Divide
dough into two equal portions. Gently press each portion into a
4-inch circle on a sheet of plastic wrap, cover. Chill 30 minutes.
Preheat
oven to 425°.
Unwrap
dough and place 1st portion on a lightly floured surface. Roll dough
into a circle. Fit dough into a tart form coated with cooking spray
and bread crumbs.
Filling:
Combine
brown sugar and cornstarch in a large bowl. Add peeled and cut into
peaces mango, toss to coat. Add mango mixture to prepared crust.
Place
remaining chilled dough portion on a lightly floured surface, roll
dough into a circle. Fit dough over mango mixture. Press edges of
dough together. Cut out exes of dough – use it for decorating. Cut
several slits in top of dough to allow steam to escape. Put
decotative peaces of dough (i cut out smoe hearts). You can spead
some milk on top.
Bake
20 min in 230 degres and another 30 min in 180 degrees C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz