Galette
to taka prostsza wersja tarty. Spodobało mi się jak wygląda –
surowo i rustykalnie. A że spod jest z mąką pełnoziarnistą, tak
też smakuje. Z podanych porcji wychodzi jedna tarta wielkości
talerza. Można się pokusić o zrobienie kilku indywidualnych
porcji.
Galette
is a simpler version of a tart. I like the way it looks – rough and
rustic. And because the crust contains whole grain flour it tastes
like that too. From the ingredients given here you get one dinner
plate size cake. But you can make a few individual portions as well.
Składniki:
|
Ingredients:
|
Wymieszać
ze sobą maki, dodać cukier, sól oraz pokrojone zimne masło.
Wyrobić jak na kruszonkę. Dodać zimna wodę oraz ocet – wyrobić
jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folie aluminiowa i
wstawić do lodówki na około 1h.
Owoce
umyć i pokroić na kawałki (figi na ćwiartki). Wyjąć ciasto z
lodówki i rozwałkować najlepiej od razu na papierze do pieczenia
na cienki, okrągły placek. Na środku ułożyć owoce zostawiając
około 3 cm wolnego brzegu. Posypać brązowym cukrem, zwinąć brzeg
do środka.
Piec
w 180 st. C przez 45-55 min. Można podawać cieple :)
Mix
together both flours, add sugar salt and cold butter. Work it
together until crumbly texture. Add cold water and vinegar and mix
until you get even dough, form a ball, wrap it in tin foil and leave
in a fridge for about 1hour.
Wash
fruits and cut them into pieces (figs into quarters). Take the dough
from the fridge and roll it directly on a baking papers into a flat
round cake. Place the fruits in the middle of it leaving about 3 cm
of a free edge, sprinkle fruits with brown sugar and then fold the
edges over the fruits.
Bake
in 180 degrees C for 45-55 min. Can be served warm :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz