piątek, 5 października 2012

Mieszany chleb z ziarnami. Mixed bread with seeds.


Od kiedy zaczęłam piec chleby, już ich nie kupujemy. Zazwyczaj robię od razu 3 bochenki, porcjuję i mrożę. Proponuje zatem zrobić od razu więcej.
Składniki podane za na 1 bochenek.

Since I started to bake my own breads we don't buy them anymore. I usually make 2 in one go, cut them into portions and freeze. I suggest then to make more.
Ingredients are for 1 bread.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 mąki kukurydzianej
  • 500 ml cieplej wody
  • 11 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki nasion lnu
  • dodatkowo łyżka maku i plaska łyżeczka grubej soli morskiej do posypania
Ingredients:
  • 200 g all purpose flour
  • 300 g whole grain wheat flour
  • 100 g corn flour
  • 500 ml warm water
  • 11 g dry yeast
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 tbsp sesame
  • 1 tbsp poppy seeds
  • 1 tbsp pumpkin seeds
  • 1 tbsp sunflower seeds
  • 2 tbsp flax seeds
  • also 2 tbsp poppy seeds and 1 tsp of sea salt for sprinkling

Wymieszać ze sobą mąki, drożdże i sól. Dodać ciepłą wodę oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Używam do tego miksera z hakami. Po uzyskaniu gładkiego ciasta dodać nasiona i pestki i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać zwilżonymi dłońmi i posypać sola i makiem (można pominąć). Odstawić chlebek do podwojenia objętości w cieple miejsce (na około 1 godzinę).

Nastawić piekarnik na 220 stopni, delikatnie wsunąć formę z chlebem i piec przez 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piej jeszcze 45 min aż do delikatnego zbrązowienia skórki.

Po upieczeniu wyjąc chleb i zostawić jeszcze na 10 min w formie. Następnie go wyjąc, delikatnie ściągnąć papier i pozwolić mu odparować.

Chleb można mrozić po całkowitym ostudzeniu.


Mix together flours, yeast and salt. Add warm water and olive oil and combine everything together using electric mixer with hooks until the dough is smooth. Toss in all the seeds and mix well. Put dough in a long bread form lined up with baking paper and smooth out the top with wet hands. Sprinkle with poppy seeds and salt (you can skip that part) and leave in a warm place to double up (about 1 hour).

Set the over to 220 degrees C and gently place the form inside. Bake for 10 min. Then lover the temperature to 180 degrees and bake for another 45 min until its nice a golden-brown.

After baking take the bread out from the oven and leave it in a form for about 10 min. Then gently take it out, remove the paper and let the bread cool and and dry.

You can freeze the bread after its completely cold.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...